Etusivu » Pimeys, valo ja valosaaste

Pimeys, valo ja valosaaste

GLOW2.0‑hankkeessa keski­tymme tarkas­te­lemaan valai­se­mat­toman taivaan mahdol­li­suuksia luoda uusia sisältöjä matkai­lu­pal­ve­luihin ja rikastaa jo olemassa olevia tarjoo­muksia. Pimeyden ja luonnol­lisen yön suojelu pitää sisällään myös monia ekolo­gisia ja kestävän kehityksen mukaisia elementtejä, joihin sukel­lamme syvem­mälle seuraa­vissa blogi­kir­joi­tuk­sissa.

Kotipla­neet­tamme elonkirjo on kehit­tynyt auringon, kuun ja tähtien valon ja sen voimak­kuuden vaihtelun, spektrin, sekä valon ja pimeyden jaksot­tai­suuden vaiku­tuk­sessa. Päivän pituus säätelee kasvien ja eläinten kasvua, kehitystä, lisään­ty­mistä ja muuttoa. Myös kuun vaiheiden erilaiset valo-olosuhteet ajoit­tavat joidenkin eliöiden lisään­ty­mistä sekä vaikut­tavat niiden näkökykyyn ja aktii­vi­suuteen. Suuri osa maapal­lomme eliöistä on hämärä- tai pimeä­ak­tii­visia lajeja, jotka reagoivat herkästi keino­valoon, sillä niiden valonais­ti­miskyky on äärim­mäisen tarkka. Kuitenkin myös päivä­ak­tii­visten lajien levon, palau­tu­misen ja pedoilta suojau­tu­misen kannalta pimey­dellä on korvaa­maton rooli.

Keinovalo kiihdytti ihmis­kunnan kehitystä

Pimeän­pelko on ihmiselle luontainen biolo­ginen ominaisuus, sillä olemme päivä­ak­tii­vinen laji. Keinovalo on tuonut ihmisille turvaa ja antanut lisää aktii­vista aikaa vuoro­kau­teemme tulenteon keksi­mi­sestä lähtien. Erityi­sesti sähkö­va­lojen myötä yön ja päivän vaihtelu ei ole enää rajoit­tanut työnte­koamme ja muita aktivi­teet­te­jamme. Valo on eittä­mättä yksi merkit­tä­vimpiä kulttuu­riseen ja muuhun kehityk­seemme vaikut­ta­neita tekijöitä. Keino­va­lolla on myös statusarvoa, sillä näyttä­vällä valais­tuk­sella osoitetaan vaurautta ja menes­tystä — kirkkaana esimerkkinä vaikkapa Las Vegas tai Hong Kong. Avaruu­desta katsottuna alueiden talou­del­linen toime­liaisuus ja vauraus ovat paljolti tulkit­ta­vissa valosaasteen määrästä. 

Keino­te­koinen valo on kuitenkin evolu­tii­vi­sesti uusi ilmiö: esimer­kiksi Suomessa sytytettiin ensim­mäinen sähkö­lamppu vasta puoli­toista vuosi­sataa sitten (Elävä arkisto: Kun sähkö tuli Suomeen). Viimeisen sadan vuoden aikana keino­te­koinen valaistus on lisään­tynyt räjäh­dys­mäi­sesti. Valai­sin­tek­no­logia on kehit­tynyt kovaa vauhtia, tuottaen entistä laajemmin valon eri aallon­pi­tuuksia. Kuitenkin, kuten missä tahansa asiassa, myös valon suhteen liika on liikaa ja määrä tekee myrkyn. Keino­valon mahdol­li­sesti haital­lisia vaiku­tuksia niin meihin ihmisiin kuin kaikkiin eläviin olentoihin maapal­lol­lamme on alettu tutkia enene­vissä määrin vasta 2000-luvulla. Lukuisat tutki­mukset ovat jo osoit­taneet väärin kohden­tuvan ja liial­lisen valais­tuksen vähen­tävän ympäristön viihtyi­syyttä, aiheut­tavan terveys­riskejä ja häirit­sevän monien luonnon­va­raisten eliöiden luontaisia toimintoja.

Valosaaste on hukkae­nergiaa

Keino­valon kiistat­tomien hyötyjen ohella valosaas­teesta on tullut yksi yleisim­mistä ja nopeimmin lisään­ty­vistä ympäris­tö­muu­toksen muodoista. Valai­se­mat­toman taivaan suojeluun tähtäävä kansain­vä­linen järjestö Inter­na­tional Dark-Sky Association (IDA) on määri­tellyt valosaasteen seuraa­vasti: ”mikä tahansa keino­va­lais­tuksen haital­linen vaikutus, kuten tausta­taivaan kirkas­tu­minen, häikäisy, valon suuntau­tu­minen väärään paikkaan, valojen yhteis­vai­ku­tuk­sesta syntyvä ”töhryvalo”, heiken­tynyt näkyvyys yöllä sekä energian tuhlaus”. Valosaaste aiheuttaa terveys- tai ympäris­tö­haittoja tai se koetaan muutoin haital­li­seksi. Yleisiä valosaasteen lähteitä ovat ajatte­le­mat­to­masti suunni­tellut raken­nusten sisä- ja ulkova­laistus, valomai­nokset, katuva­laistus ja valaistut urhei­lua­reenat.  

Maailman valaisuun käytet­tävän energian määrä ei sekään ole merki­tyk­setön. Johan Eklöf kertoo kirjassaan Maailma ilman pimeää (2021) keino­va­lais­tukseen käytet­tävän energian olevan nykyi­sellään kymme­nesosa maailman yhteen­las­ke­tusta energian­ku­lu­tuk­sesta. Tuote­tusta valosta kuitenkin vain kymme­nesosa saadaan hyödyn­nettyä, sillä suurin osa karkaa taivaalle huonon kohden­nuksen tai tarpeet­toman tehok­kaiden lamppujen takia. Tämän energia­hukan päästöt vastaavat euroop­pa­laisten ja yhdys­val­ta­laisten tutki­musten mukaan lähes 20 miljoonan auton hiili­diok­si­di­päästöjä. Vuonna 2017 valosaasteen arvioitiin lisään­tyvän maail­man­laa­jui­sesti vähintään kahden prosentin vuosi­vauhtia. (Eklöf 2021.) 

Valosaasteen vaiku­tuksia 

Keino­va­lolla on tutki­musten mukaan merkit­täviä vaiku­tuksia moniin luonnon­va­raisiin eliöihin. Kuten Longcore & Rich (2004) toteavat, se voi muuttaa yksilöiden biologiaa ja käyttäy­ty­mistä sekä kokonaisten yhtei­söjen vuoro­vai­ku­tusta ja raken­netta aina ekosys­teemien toimintaan saakka. Gaston ym. (2013) tutki­musten mukaan keinovalo pimeään aikaan voi muuttaa eliöiden vuoro­kausi­rytmiä siirtä­mällä sitä myöhäi­sem­mäksi tai aikai­sem­maksi, ja jopa ohittaa eliön sisäisen kellon, jolloin päivä- ja hämärä­ak­tii­visten lajien aktii­visuus lisääntyy ja yöaktii­visten lajien vähenee. Yksilön sisäisen kellon ja fysio­logian häiriin­ty­misen on todettu olevan yhtey­dessä yksilön terveyteen. (Hyttinen 2021.)

Maaeko­sys­teemien lisäksi valosaaste vaikuttaa myös vesie­ko­sys­tee­meihin ranni­koiden ja kosteik­kojen ympäristön raken­ta­misen myötä. Vaikka valosaasteen vaiku­tuk­sesta vesis­töihin on tehty vasta vähän tutki­musta, on jo havaittu vesis­töjen rehevöi­ty­misen lisään­tyvän keino­valon vaiku­tuk­sesta. Polinin ym. (2014) mukaan plank­to­neliöt ovat valolle herkkiä, ja muun muassa sinilevien kasvu voi kiihtyä keino­valon lisään­ty­misen myötä (Hyttinen 2021). Vesillä valopääs­töjen haital­lisuus korostuu, kun valo pääsee leviämään esteet­tö­mästi ympäris­töönsä. Erityi­sesti satei­sella tai sumui­sella säällä keinovalo heikentää ja jopa peittää öiset taivaan­kap­paleet, joiden mukaan monet eliöt suunnis­tavat. Esimer­kiksi laiva­lii­ken­teessä suurten matkus­ta­ja­lai­vojen näyttävät valais­tukset harhaut­tavat lintuja ja erityi­sesti syysmuuton aikaan niitä kuoleekin törmäyksiin sankoin joukoin. Maail­man­laa­jui­sesti merkit­tä­vimpiä valosaasteen aiheut­tajia vesilii­ken­teessä ovat kuitenkin valtavat kalas­tusa­lukset, joissa valoa käytetään muun muassa kalojen houkut­teluun.

Pixabay, Noel Bauza

Eräs merkittävä valosaasteen ilmene­mis­muoto on kaupunkien yllä nähtävä hohdevalo. Hohdevalo syntyy keino­te­koisen valon heijas­tuessa ilmakehän hiukka­sista takaisin maan pinnalle. Kaupun­geissa ilman hiukkas­pi­toisuus on maaseutua korkeampi, minkä vuoksi hohdevalo loistaa siellä voimak­kaampana. Tästä johtuen kauempaa katsottuna kaupunkien yllä on erityi­sesti pilvisinä öinä nähtä­vissä kaareva valokupoli, joka voi näkyä satojen kilometrien päähän. (Syke-raportti.) Falchin ym. (2016) tutki­muksen mukaan 88% Euroo­pasta ja 47% Yhdys­val­loista altistuu vähintään 8% luonnon­valoa kirkkaam­malle ilmake­hästä heijas­tu­valle hohde­va­lolle, mutta sitä esiintyy vaihte­le­vassa määrin lähes kaikkialla maapal­lolla (Hyttinen 2021).  

Vaiku­tusten pienen­tä­minen 

Tietoisuus valosaas­teesta on onneksi kasvussa, ja sen haital­lisia vaiku­tuksia on muita ympäris­tö­muu­toksen muotoja helpompi ehkäistä. Ennen kaikkea tarkoi­tukseen sopima­tonta, liial­lista ja tarpee­tonta keino­va­lais­tusta tulee vähentää. Nykypäivänä suosi­tuim­maksi valai­sin­tyy­piksi nousseet ledit ovat monimuo­toisia ja ominai­suuk­siltaan säädet­täviä esimer­kiksi tuotetun valon aallon­pi­tuuksien osalta, mikä voi helpottaa valosaasteen vaiku­tusten ehkäi­se­mi­sessä. Valais­tuksen harkitun suuntaa­misen ja suunnit­telun avulla voidaan helposti vaikuttaa paitsi valosaasteen syntyyn, myös energia­hukan kautta syntyvään rahan­hukkaan.

Kirjoittaja: Päivi Pirinen, hanke­har­joit­telija (energia- ja ympäris­tö­tek­niikka), Karelia-amk

Lähteet: 

Eklöf, J. 2021. Maailma ilman pimeää – Kuinka valosaaste uhkaa luonnon tasapainoa. Atena.

Hyttinen A. 2021. LuK-seminaari ja ‑tutkielma 790351A. Valosaasteen ekolo­giset vaiku­tukset – Keino­te­koisen valais­tuksen vaiku­tukset hyönteisten käyttäy­ty­miseen. Maantieteen tutkinto-ohjelma, Oulun yliopisto. http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202105208040.pdf 

Lyytimäki, J. Valosaaste ympäris­tö­on­gelmana, katsaus yhteis­kun­nal­liseen ohjaukseen. Julkai­sussa SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN RAPORTTEJA 27/2014. Suomen ympäris­tö­keskus.

Lyytimäki, J., Rinne, J. 2013. Valon varjo­puolet – Valosaaste ympäris­tö­on­gelmana. Gaudeamus.